“Het gaat niet om contant geld, het gaat om onze vrijheid.”

Hoe weten we dat contant geld verdwijnt en hoe ziet dat er dan uit?

Hoe groot de kans is dat contant geld helemaal verdwijnt vinden we moeilijk in te schatten. De kern is, dat niet contant geld het grote issue is, maar de mate van macht die over ons uitgeoefend kan worden op het moment dat contant geld zo goed als verdwenen is.

We zijn niet tegen het verdwijnen van contant geld op zich, want betalen met je telefoon of pinloze pas is hartstikke handig, dus hoe kun je daar tegen zijn? Maar: de instituten die achter deze technieken en het verdwijnen zitten – banken en de overheid – zijn bewezen onbetrouwbaar. We weten niet of contant geld helemaal gaat verdwijnen, maar het wordt zodanig gereguleerd dat je er in feite niets mee mee kunt m.b.t. betalen, opnemen, bewaren, en registreren. Dat zie je steeds meer gebeuren. Zie daarvoor de volgende menuknop.

 

Wat zijn de gevolgen van het verdwijnen van contant geld?

  • Je totale gedrag is controleerbaar: je bestedingen, je reizen, je social media uitingen: “ze zien alles wat je doet”;
  • Die gecombineerde gegevens zijn in handen van grote bedrijven en de overheid: wat doen die ermee? En waarom hebben ze er sowieso recht op?
  • Wanneer de bank jou geld laat betalen omdat jij geld op een bankrekening hebt staan (bij invoering van “negatieve rente”), kun je je geld niet meer van de bank afhalen om het bijv. in contanten te bewaren. Anderen hebben macht over jouw bankrekening = over jouw geld;
  • De overheid en je bank kunnen daarmee je gedrag sturen: toegang tot je rekening als beloning voor goed gedrag; blokkeren van je rekening als “straf”
    Daarmee heeft de overheid de mogelijkheid geschapen om mensen op individueel niveau te sturen.

    Orwell’s 1984.

 

Wat ga je hier lezen?

Dit is eigenlijk de belangrijkste pagina van de website, als we kijken naar bewust worden van waar we het over hebben. Omdat we je hier willen laten zien wat de échte impact is van het verdwijnen van contant geld. Deze pagina bestaat uit drie delen:

    1. Een inleiding over de achtergronden van het verdwijnen van contant geld; de argumenten die er voor gebruikt worden en de ontkrachting daarvan. Aan het eind van de inleiding een link naar een artikel waarin de schrijfster dit heel duidelijk uitlegt;
    2. Het grotere plaatje: wat zit er achter het verdwijnen van contant geld en hoe veelomvattend is dat?;
    3. Weetjes over geld: wist je dat geld uit het niets wordt gecreëerd door private banken, die ons rente laten betalen over geld dat zij zelf niet hebben hoeven lenen; dat sinds de G20 van afgelopen november 2014 jouw tegoed bij de bank is veranderd in een vorm van aandelenkapitaal bij de bank en dat het niet meer van jou is; en dat geen enkel financieel instituut (DNB, ECB, FED, IMF, ESF, BIS, Vaticaanbank) onder democratische controle staat? Lees er hier meer over.

 

  1. Inleiding

“Contant geld -> privacy -> vrijheid     versus     digitaal geld -> totale controle -> slavernij”:

Wanneer je betaalt met contant geld, is dat anoniem. Meer anoniem in ieder geval dan wanneer je digitaal betaalt. Bij digitaal betalen wordt van elke aankoop vastgelegd: wat, wanneer, waar. Daarin zit een  – verborgen – controle op een schaal die weinig mensen zich kunnen voorstellen.

Bovenstaande wordt prima beschreven in een artikel van Ancilla Tilia. Ancilla is model, presentatrice en zet zich in voor privacybescherming. In haar artikel “Het leed dat pinnen heet” (joop.nl, 28 januari 2014) legt ze uit wat de verstrekkende gevolgen zijn van het afschaffen van contant geld. Stuk voor stuk schoffelt ze alle argumenten om over te stappen op ‘pin only’ onderuit. Pinnen lijkt gemakkelijk maar leidt in werkelijkheid tot minder vrijheid, minder privacy en zelfs minder geld. Klik hier voor het artikel.

 

  1. Het grotere plaatje

Op deze plek stellen we graag een blogger aan je voor: Pieter Stuurman. Pieter weet als geen ander te beschrijven hoe macht in zijn werk gaat, en in het thema contant geld speelt macht een heel grote rol – zoals in alle grote thema’s. Hij weet hoe, waar en door wie er aan touwtjes getrokken wordt die crises, oorlogen, armoede, corruptie en milieuvervuiling in gang zetten. Hij doet dit op een dusdanig visionaire manier, dat we besloten hebben hem om zijn medewerking te vragen (zie onder andere dit interview), en een viertal artikelen van hem hier op te nemen.

  • Verdwijnen contant geld bedreigt de vrijheid: als het geldverkeer uitsluitend elektronisch plaatsvindt, is dit misschien gemakkelijke en veilig, maar een bedreiging voor privacy en vrijheid. Elke betaling is traceerbaar en de banken krijgen de zeggenschap over het betalingsverkeer in het algemeen en jouw bankrekening in het bijzonder;
  • Macht volgens Adam Weishaupt: wat er krachtig aan is, is dat het heel eenvoudig ontleedt waarom de dingen gaan zoals ze gaan, hoe het “werkt” – “het”: het consequent streven naar totale macht door een kleine elite, waarbij die elite zichzelf buiten beeld houdt. Het beschrijft eigenlijk precies Orwell’s 1984. En het laat zien waar de sleutel ligt voor wat we eraan kunnen doen;
  • De wereld als slavenkolonie: die gerund wordt door een misdaadsyndicaat. Hij beschrijft de organisatiepiramide van de macht en de rolverdeling daarbinnen;
  • Geld en het nieuwe machtmanagement: geld is in het huidige monetaire systeem eerst en vooral een machtsmiddel, anders gezegd een managementtechniek. De huidige techniek  is aan het eind van zijn levensduur, en daarom wordt er hard aan de implementatie van een nieuwe gewerkt: geld niet meer als beloning voor arbeid, maar als beloning – en straf! – voor gedrag. De oude techniek maakte groepen beheersbaar, de nieuwe techniek kan dat op het niveau van de individuele mens, door de combinatie van data van social media, aankopen, werk, onderwijsgegevens, reisgegevens etc.

Reageren is niet mogelijk