Nieuwe onthulling van Snowden moet iedereen met een smartphone zorgen baren

 

Nieuwe onthulling van Snowden moet iedereen met een smartphone zorgen baren

snowden

De Britse geheime dienst GCHQ (Government Communications Headquarters), die eerder al Belgacom hackte en bewust malware installeerde bij duizenden Belgische internetgebruikers, is in staat om je smartphone “over te nemen” zonder dat je dat zelf beseft. Het heeft daarvoor een tool die “Smurf Suite” heet, genoemd naar onze Belgische blauwe mannetjes.

Smurf Suite heeft een miljard euro gekost om te maken – wat je een idee geeft van hoe belangrijk onze overheden het vinden om in je smartphone te kunnen zonder dat je dat zelf doorhebt. Snowden verwoordt dat zo: “They want to own your phone instead of you. You paid for it [the phone] but whoever controls the software owns the phone.”Dreamy Smurf is dat deel van de suite dat ervoor zorgt dat de overheid je telefoon aan en uit kan zetten zonder dat je dat doorhebt. Het is de power management tool. Nosey Smurf is een hot mic-tool waarmee je microfoon aangezet kan worden zonder dat je dat weet en meegeluisterd kan worden. Niet alleen naar telefoongesprekken, maar naar alles wat die microfoon oppikt. (“For example if it’s in your pocket, GCHQ can turn the microphone on and listen to everything that’s going on around you – even if your phone is switched off because they’ve got the other tools for turning it on”, zegt Snowden).

Tracker Smurf

Tracker Smurf is een geolocatie-tool. Daarmee kan je heel precies gevolgd worden. “Het is veel preciezer dan typische triangulatie.” Paranoid Smurf is een self-protection tool, iets dat moet voorkomen dat ontdekt wordt dat er met je smartphone is gesjoemeld: “If you wanted to take the phone in to get it serviced because you saw something strange going on or you suspected something was wrong, it makes it much more difficult for any technician to realise that anything’s gone amiss.”

Exploit

Met Smurf Suite kan de overheid dus zonder dat je dat weet je smartphone helemaal overnemen. Ze kan niet alleen zien met wie je belt of met wie je tekstberichten stuurt, maar ook naar wat je surft, waar je bent geweest. Als je jezelf met je telefoon aan wifi hangt kan GCHQ via je telefoon andere gebruikers van dat wifi-punt infiltreren. Bovendien kan meegeluisterd worden naar je offline privé-gesprekken via de hot mic-app in de suite en kan zelfs je camera op je smartphone bestuurd worden zonder dat je daar erg in hebt.

Smurf Suite belandt op je telefoon via wat Snowden een “exploit” noemt: “That’s a specially crafted message that’s texted to your number like any other text message but when it arrives at your phone it’s hidden from you. It doesn’t display.”

Hier de link naar het originele artikel: http://newsmonkey.be/article/56822

2 reacties

  1. Mijn telefoon heeft het ook geinstaleerd. Ik vond het al een rare naam toen ik het zag staan. Hoe krijg je het er weer af?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *