Oproep Foodwatch: teken petitie voor referendum TTIP en CETA verdragen.

Beste foodwatcher,

Sinds 2013 onderhandelen de Europese Unie en de Verenigde Staten achter gesloten deuren over het grootste handelsverdrag in de geschiedenis: TTIP. Een verdrag dat veel stof doet opwaaien. De onderhandelingen voor TTIP zijn strikt geheim. Maar er lekt genoeg uit en de Canadese versie van TTIP – het CETA-verdrag – is al klaar en we weten dus wat er ruwweg in TTIP terecht zal komen.

TTIP en CETA bedreigen de democratie. Noodzakelijke verbeteringen op gebied van milieu-, arbeids- dierenwelzijns- en consumentenrechten worden vrijwel onmogelijk gemaakt, omdat regelgeving door zowel de EU als de VS moet worden goedgekeurd. Bovendien kunnen bedrijven straks de Nederlandse overheid aanklagen bij speciale private tribunalen, als ze kunnen aantonen dat politiek beleid tot economische schade leidt. In gewone mensentaal: politici kijken wel uit om wetten te maken die consumenten beschermen (en economisch nadelig zijn voor bedrijven). Dat kan ze op een flinke schadeclaim komen te staan.

Maar wij burgers staan niet machteloos – we hebben sinds kort een krachtig middel in handen om dit soort zaken te blokkeren. We kunnen sinds 1 juli een nationaal referendum afdwingen over nieuwe wetten en verdragen. Dat willen wij gebruiken tegen TTIP en CETA.

>> Teken de petitie voor een referendum over TTIP!

Daarom lanceert het Platform TTIP Referendum vandaag de campagne voor een referendum. foodwatch heeft samen met Meer Democratie, Milieudefensie en het Transnational Institute (TNI) het initiatief hiertoe genomen. Wij vinden het onacceptabel dat het grootste handelsakkoord ooit dat verstrekkende gevolgen zal hebben voor alle Nederlanders in het geheim wordt gesloten.

Wij willen dat TTIP en CETA ingrijpend wordt gewijzigd of dat het van tafel gaat. Als de onderhandelingen voor TTIP ondanks alle kritiek en verzet toch worden afgerond, dan is de burger aan zet en moet er een referendum komen. Wij gaan daarvoor zorgen.

Bij de organisatie van een referendum komt veel kijken en daarvoor is jouw steun hard nodig. Teken daarom de petitie.

 

>> Teken de petitie voor een referendum over TTIP!


Deel deze nieuwsbrief met zo veel mogelijk vrienden! Voor een referendum zijn straks heel veel handtekeningen nodig. Morgen om 13.00 is de grote TTIP demonstratie in Amsterdam op het Jonas Daniel Meijerplein. Daar kan je ook tekenen voor het referendum en je stem laten horen tegen TTIP! 

Hartelijk dank voor je hulp!

Met vriendelijke groet,

 

Jurjen de Waal
Politiek campaigner
Stichting foodwatch Nederland

P.S. We hebben je steun hard nodig! Niet alleen omdat campagne voeren geld kost, maar ook omdat we samen een krachtige vuist kunnen maken. Ga direct naar onze website en meld je aan als donateur!

Eén reactie

  1. De link om de petitie te tekenen werkt niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *