Privacy

Loesje-privacy

 

 

Lubach op zondag: Arjen Lubach laat heel duidelijk zien hoe het met onze privacy gesteld is en das niet best. De overheid wil alles van ons weten. Waarom zouden ze dat willen, denk je?

Lubach op zondag: Privacy

En gisteren (woensdag 28 oktober) zijn de Big Brother awards uitgereikt door Bits of Freedom.

Bits of Freedom: Big Brother awards

MINISTER PLASTERK EN DE NATIONALE POLITIE WINNEN BIG BROTHER AWARDS 2015

De winnaars van de Big Brother Awards 2015 zijn minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk en de korpschef van de Nationale Politie. De eerste voor zijn plannen voor de meest vergaande afluisterwet voor geheime diensten die Nederland ooit gehad heeft, maar weigert te luisteren naar de kritiek daarop. De tweede voor zijn inzet van ‘predictive policing’ op basis van big data. Hiermee zouden misdrijven voorspeld moeten worden. Maar daarmee wordt afwijkend gedrag maatgevend, in plaats van strafbaar gedrag. De positieve privacyprijs, de Felipe Rodriguez Award, gaat dit jaar naar Max Schrems, de 28-jarige Oostenrijker die met een aantal rechtszaken zowel Facebook als de Amerikaanse geheime diensten in het defensief brengt.

Publieksprijs

Voor de Publieksprijs kon iedereen in Nederland kandidaten nomineren. Van de kandidaten met de meeste nominaties is een top-drie gemaakt waar vervolgens op gestemd kon worden. Ronald Plasterk won met een ruime meerderheid, 57% van de stemmen. De andere kandidaten voor de Publieksprijs waren Achmea (wegens het inruilen van solidariteit voor big data) en Microsoft (vanwege de privacyschendingen in Windows 10).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *