Zweden wordt eerste land zonder contant geld

Zweden Wordt Eerste Land Zonder Contant Geld

geld1

Door: ROB VELLEKOOP 08/11/2015 (via de lange mars)

Zweden maakt zich op om de eerste maatschappij zonder cash en met negatieve rente te worden. De mensen verstoppen hun geld bijna letterlijk in de magnetron. De Zweedse centrale bank hanteert sinds juli een negatieve interest van 0,35%. Dat betekent dat als commerciële banken cash geld voorraden willen aanhouden bij de centrale bank zij hiervoor moeten betalen. Het is de bedoeling dat de banken op hun beurt hun klanten laten betalen voor contant geld. Dit is nog niet gebeurd.

In Zweden belt de bank de politie wanneer je te veel cash gebruikt. Zweedse banken zijn begonnen met het verwijderen van geldautomaten van het platte land. Als je iets contant moet betalen wordt dit gewantrouwd. Zo ver zijn banken al gevorderd in hun streven naar een cashloze maatschappij.

Belangrijke banken hebben zelfs geen cash geld meer en als je iets wilt betalen doe je dat met de smartphone. Volgens een onderzoek zou de hoeveelheid geld in circulatie de afgelopen jaren zelfs met 40 tot 50% gedaald zijn. Eind vorig jaar was vier op de vijf transacties zonder contanten. Ter vergelijking volgens De Nederlandsche Bank maken Nederlanders steeds meer gebruik van hun pinpas. Gemiddeld rekenden Nederlanders in 2014 iets meer dan de helft van al hun aankopen aan de kassa met contant geld af.

Zweden staat bekend om het snel invoeren van financiële innovaties. Het land installeerde de eerste geldautomaat in 1967, twee jaar voor de VS. Begin van deze eeuw begonnen vakverenigingen het afschaffen van cash te pushen om de werknemers, zoals buschauffeurs. te beschermen tegen overvallers.

tabel

Dalende lijn in bankbiljetten en muntgeld

Als banken hun klanten negatieve rente in rekening brengen betekent dit dat mensen geen geld meer willen bewaren onder hun matras, maar hiervan het liefst zo snel mogelijk af willen komen door het uit te geven. (In theorie zou op deze manier de economische groei gestimuleerd worden)

Het beleid van de Zweedse centrale bank door de negatieve rente in te voeren is er op gericht dat banken zo min mogelijk bereid zijn met cash geld te blijven werken, doordat contant geld kosten met zich meebrengt.

Door de ingezette trend van het verminderde gebruik van cash geld en de negatieve rente kunnen de Zweden geen kant meer op. Hun geld wordt zichtbaar via het bankwezen en daardoor ook voor de overheid, die (bijna) iedere transactie kan volgen.

Bron: o.m. Business Insider

 

 

Eén reactie

  1. De DNB drukt wel een nieuwe serie biljetten waaronder ook de biljetten van 200,- en 500,-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *