Vrijheidslezing – vrijdagavond 10 juni a.s. Maarssen, Wilhelminakapel.

Is de waarheid radicaal? Of zijn leugens radicaal?

 

Leven wij in vrijheid? Hoe weten we eigenlijk of dat zo is? Wat is dat, vrijheid? En hoe kunnen we vaststellen hoe het met onze vrijheid gesteld is? Waarom is vrijheid zo¬†belangrijk?¬†Wat hebben Vrijheid, Macht en Geld¬†met elkaar te maken? Vragen, vragen, vragen…..

Die we graag aan de orde stellen bij de Vrijheidslezing van Handjecontantje.org op vrijdagavond 10 juni a.s. in de Wilhelminakapel in Maarssen.

We hebben afgelopen 5 mei in Nederland weer Bevrijdingsdag gevierd.  Maar hoe vrij zijn wij werkelijk?

Steeds meer mensen worden wakker voor de situatie waar de wereld in verkeert, ook in Nederland.  Dat is de essentie van deze lezing: we laten zien hoe het met onze  vrijheid gesteld is (niet zo best); hoe dat komt; wat de mechanismen zijn die hierachter zitten; en wat we eraan kunnen doen.

Vrijheid is de rode draad van de lezing. De thema’s die aan bod komen lichten we even kort toe:

 1. de samenhang tussen vrijheid, macht en verantwoordelijkheid: “Waar macht begint houdt vrijheid op”. We kijken naar wat dat nou eigenlijk √≠s, vrijheid, en naar hoe vrij wij werkelijk zijn. Waarom geven we macht weg, aan de overheid en alle andere “autoriteiten” buiten onszelf? De macht van de √©√©n is de onvrijheid van de ander. Hoe is die macht ontstaan en waar komt onze verantwoordelijkheid om de hoek kijken?;
 2. de manier waarop – politieke – macht georganiseerd is: hier bespreken¬†we “De architectuur van de macht” en laten we zien dat de √©chte machthebbers onzichtbaar zijn, dat de echte macht niet bij de regering ligt maar zich achter de schermen bevindt;
 3. privacy: ¬†wat is privacy; bestaat dat eigenlijk nog? “Ik heb niks te verbergen!”: is dat waar? We laten zien welke¬†gegevens van ons bekend zijn bij welke partijen en hoe dat onze vrijheid raakt;
 4. de fenomenen: met fenomenen bedoelen we hier zaken die je kunt waarnemen en die, wanneer je goed kijkt, een patroon laten zien. Gebeurtenissen en ontwikkelingen die schijnbaar niets met elkaar te maken hebben en die bij nader inzien wel eens heel veel met elkaar van doen kunnen hebben.
  Of zelfs een systeem vormen.
  Bijvoorbeeld voedselbanken en daklozen, vluchtelingenstroom, aanslagen in Parijs en Brussel, oorlog in Syri√ę: wat zijn de verbanden tussen deze fenomenen?;
 5. Geld komt uit het nietsgeldschepping en rente: de boekomslag op het plaatje hiernaast zegt het al: geld komt uit het niets. Het wordt in een computer gecre√ęerd op het moment dat de overheid, een bedrijf of particulier een lening afsluit. We betalen dus rente over geld dat er niet was, dat de bank niet zelf heeft hoeven lenen. Elke digitale euro is een schuld aan een¬†private bank. Wat is de impact daarvan op onze vrijheid?
  We laten zien wie er “aan de knoppen zit” als het over monetair beleid gaat, en dat die instanties geen enkele democratische verantwoording hoeven af te leggen;
 6. geloof – in de “goden” geld en autoriteit: “Geloven is denken-te-weten.” Het is denken zonder eigen waarneming. Het is een waarheid die ‚Ķ. ja, waarop gebaseerd is? Geloof is waarheid die gebaseerd is op dingen die je aangenomen¬†hebt, die je verteld¬†zijn, maar die je niet onderzocht¬†hebt. Je hebt vertrouwd op iets of iemand anders buiten jezelf. Geloof ontstaat door¬†conditionering;
 7. technologie: technologie maakt het mogelijk om mensen individueel te monitoren Рvolledig geautomatiseerd, dus zonder menselijke tussenkomst Рen in hun gedrag te sturen. Technologie geeft een enorme uitbreiding aan het arsenaal van machtsuitoefening Рen dus beperking van vrijheid;
 8. wat gaan we eraan doen?: wat k√ļnnen we eraan doen; welk bewustzijn en welke houding zijn¬†nodig om ons gedrag te veranderen?

 

Tijdens en na de lezing is er ruim gelegenheid voor dialoog.

 

Praktische informatie:
Wilhelminakapel, Wilhelminaweg 7, 3603 CR MaarssenLocatie: Wilhelminakapel, Wilhelminaweg 7, 3603 CR Maarssen
Datum: Vrijdag 10 juni a.s.
Tijdstip: de lezing start om 20.00 uur, met een inloop vanaf 19.30 uur en eindigt rond 22.30 uur
Deelnamekosten: ‚ā¨10 ¬†incl. koffie en thee. Betaling: contant, ter plekke.
Aanmelden: via mail aan info@handjecontantje.org

 

 

Achtergrondinformatie.

Stichting Handjecontantje maakt zich sterk voor het behoud van contant geld ‚Äď en daarmee voor onze privacy en vrijheid.

Handjecontantje.org  is opgericht om onze vrijheid te behouden Рdat wat er nog van over is. Wezenlijker: om ervoor te zorgen dat we écht vrij worden. We willen de beweging terug maken; van onvrijheid en schijnvrijheid naar echte vrijheid.

De ingang die we met handjecontantje.org gekozen hebben is Рhet behoud van Рcontant geld.  Het doel is de vrijheid; de ingang is contant geld; en het middel tot het doel is het verbinden van mensen opdat ze gezamenlijk in de actie komen, samen doen!

En dat doen vanuit een bepaalde mate van integriteit. Omdat we een groeiende community van bewustwakkere mensen willen. Opdat we¬†uiteindelijk “De honderdste aap” bereiken: dat er zo veel mensen bewustwakker zijn dat er een bewustzijnskanteling plaatsvindt. En we de wereld in overeenstemming brengen met¬†onze intentie.

Want hoe kan het zijn dat we een mate van bewustzijn hebben bereikt dat we – in technische zin – alles kunnen realiseren wat we willen, dat we – door mechanisatie en automatisering – een arbeidsproductiviteit hebben die honderden malen hoger is dan pakweg een eeuw geleden; en dat we desondanks armoede, honger, oorlog, vervuiling en vernietiging cre√ęren? Dat kan alleen maar in overeenstemming met onze intentie gebeuren. Dus we doen iets niet goed. En daar willen wij met jullie naar kijken, ons bewust worden w√°t we niet goed doen, en dat gezamenlijk aanpakken. Stap voor stap.

 

De Sjouw - teken van een schip in nood. De betekenis die wij eraan geven is dat ons land in nood is. En dat wij daar iets aan te doen hebben.

De Sjouw

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *