“Wat zien ik?”

Is de titel van een leuke film uit de 70-er jaren. Die heeft niets met handjecontantje.org te maken, maar “Wat zien ik?” sluit goed aan bij de verwondering waarmee we kijken naar wat er in de wereld gebeurt, en in het bijzonder naar het onderwerp contant geld en wat daar allemaal mee samenhangt – en dat is veel.

Welke fenomenen ondersteunen onze waarnemingen met betrekking tot het verdwijnen van contant geld? Welke ontwikkelingen zien we in het buitenland, en in ons eigen land? En wat zijn de consequenties van het verdwijnen van contant geld? De consequenties in het dagelijks leven, maar ook de grotere, meer onzichtbare gevolgen?

Fenomenen

Met fenomenen bedoelen we hier zaken die je kunt waarnemen en die, wanneer je goed kijkt, een patroon laten zien. Gebeurtenissen en ontwikkelingen die schijnbaar niets met elkaar te maken hebben en die bij nader inzien wel eens heel veel met elkaar van doen kunnen hebben. Of zelfs een systeem vormen.  

Hier hebben we ze voor je op een rijtje gezet. Wanneer je treffende voorbeelden ter aanvulling hebt, houden we ons daar graag voor aanbevolen.

 

Ontwikkelingen

Aan welke ontwikkelingen kun je zien dat het contante geld gaat verdwijnen? Waar gebeurt wat, hoe ver zijn ze in het buitenland en wat gebeurt er in Nederland; wat zijn de technische ontwikkelingen m.b.t. pinloos betalen bijvoorbeeld?

We hebben ze voor je in een overzicht gezet.

 

Consequenties

Wat zijn de gevolgen als het contant geld inderdaad helemaal uitgebannen wordt, als je in je portemonnee (..) alleen nog maar plastic kaarten hebt, al dan niet uitgerust met RFID chips; bijvoorbeeld als het contant geld in hele kleine coupures nog wel mag worden gebruikt maar je wettelijk en door banken en bedrijven zodanig beperkt wordt in wat je er nog mee kunt, dat het wezenlijk niet meer bestaat. Wat zijn daarvan de consequenties?


Voor alle drie de categorieën geldt: weet je uitgenodigd om je bijdrage te geven, in de vorm van mooie voorbeelden.

 

(Laatst “Wat zien ik?” weer ’s bekeken, . Wat opvalt is de enorme onschuld die uit die tijd spreekt…..)

 

Reageren is niet mogelijk