Ontwikkelingen

Wat is er de afgelopen jaren allemaal gebeurd op het gebied van betalen dat leidt tot het verdringen van contant-geld betalingen? Hieronder een overzicht (als iemand met expertise zich geroepen voelt om hier een mooi overzicht neer te zetten, bijvoorbeeld naar regio of land, of chronologisch of hoe dan ook: wees welkom om dat te doen. Laat het ons weten via een mailtje naar info at handjecontantje punt org).

 • Betalen met je pinpas is al jaren heel gewoon, en verdringt – mede gesteund door vele mediacampagnes als “Klein bedrag, pinnen mag!” steeds meer het betalen met contant geld. Sinds 2014 is daar ook het pinloze pinnen bijgekomen: voor bedragen onder de 25 euro volstaat het om te betalen zonder je pincode in te hoeven toetsen: pas voor de lezer en klaar. In 2013 is er in Leiden een proef geweest met betalen met je mobieltje. En die doet het ook als hij uit staat (…).
 • De “flappentappen” verdwijnen steeds meer uit het straatbeeld, er zijn er steeds minder;
 • Winkels die kassa’s hebben waar je alleen kunt pinnen of winkels die zelfs geheel contantloos zijn (zoals de biologische winkelketen Marqt. Sorry, maar dat is voor ons een negatieve aanbeveling om daar te winkelen), nemen hand over hand toe;
 • De kosten voor het afstorten van contant geld door winkeliers en particulieren worden steeds hoger;
 • De rente wordt steeds lager: voor het geld dat je op een spaarrekening hebt staan, krijg je nog niet eens meer 1% rente; in Zwitserland wordt een negatieve rente geheven op bedragen boven de 200.000 Zwitserse Franc De Rabo en de ABN-AMRO zijn bezig hun systemen om te bouwen om negatieve rente mogelijk te maken;
 • De bank KNAB werkt helemaal niet meer met contant geld: je kunt het er noch opnemen noch storten;
 • In 2016 stopt de Deense Centrale bank met het produceren van nieuwe munten en bankbiljetten, en m.i.v. hetzelfde jaar hoeven Deense winkels ook geen contant geld meer te accepteren;
 • In Zwitserland is men bezig met de invoering van een “wisselkoers” tussen elektronisch en contant geld: het opnemen van Chf 100 kost je dan bijv. Chf 103;
 • In Nederland komen er jaarlijks 20.000 pin-betaalautomaten bij;
 • In 2014 hebben de banken de regels m.b.t. hun verantwoordelijkheid voor misbruik van bankrekeningen en fraude zodanig aangescherpt, dat een slachtoffer van digitale diefstal van goede huize moet komen om recht te hebben op schadevergoeding door de bank.
  Dit is een ontwikkeling die erop duidt dat de banken meer weten dan wij, en zich aan het voorbereiden zijn op de “decontantisering”.

 

Overdenkingen

Als je erover nadenkt…: is het niet raar dat we gedwongen worden klant te zijn bij een private bankinstelling? En dat we gedwongen worden klant te zijn bij een private verzekeringsmaatschappij (ziektekostenverzekering)? Het is alsof je gedwongen wordt om bij AH, Jumbo, C1000, of de Dirk te kopen, in plaats van dat je je vlees bij de slager kunt kopen, je groente bij de groenteboer, je wijn bij de slijter etc.?

In wezen is wat er met de “kleine zelfstandigen” gebeurt, precies hetzelfde als wat er met contant geld gebeurt: het wordt niet verboden, maar het wordt “uitgefaseerd”. Steeds meer regels die geld kosten of waardoor het voor de kleine zelfstandige niet meer lukt. Hans Wijers (D’66 minister van Economische zaken, 1994-1998) heeft daar fantastisch werk verricht, door de openingstijden van winkels zodanig te verruimen dat de kleine winkeliers niet meer mee kunnen. In een gemiddeld horecabedrijf worden ze gek van de tegenstelling gladde tegels (hygiëne) en stroeve tegels (Arbo veiligheid). Van mijn favoriete snackbar hoorde ik dat ze per jaar € 1.200 ( twaalf honderd ) kwijt zijn aan het afstorten van contant geld. Even voor de helderheid: dat is een geautomatiseerd proces waar geen mens aan te pas komt en dat al lang afgeschreven is (oh ja: voor de pinautomaat betalen ze ook).

2 reacties

 1. Losse treinkaartjes kopen wordt steeds lastiger/duurder cg. onmogelijk. Treinkaartjes met korting kopen (voordeel uren kaart) niet mogelijk icm. met anonieme OV chipkaart.

 2. wat dacht je van de digitalisering van de overheid ,dag blauwe envelop.De burger heeft geen RECHT(en) meer om nog zelf te kiezen ,alles wordt door de strot geduwd.Ik las “handjecontantje” in NRC van 2 april.Wellicht zouden jullie meer bekendheid moeten krijgen,want onder de burger is veel gemor over het verdwijnen van ” alles” en die shit computer,verworden tot een soort God waar je alles mee kunt bereiken.
  Gaarne dus veel meer actie.Hulde voor jullie initiatief

Geef een reactie